Добро дошли на наш блог

Добро дошли на наш блог
На правом сте месту!

Verba volant scripta manent

Речи лете, написано остаје.

abskolanis блог су покренули (Април 2007.) и уређују ученици некада Административно-биротехничке школе у Нишу сада већ ПРАВНО-ПОСЛОВНЕ ШКОЛЕ НИШ. ЗИДНЕ НОВИНЕ наше школе - на интернету! Овде ћете наћи све доступне информације о ПРАВНО-ПОСЛОВНОЈ ШКОЛИ НИШ о ученицима и њиховим активностима. Циљ нам је да што свеобухватније представимо живот и рад у нашој (и вашој) школи а све због садашњих, бивших и највише будућих ученика. Надамо се да смо развој интернет технологије дочекали спремни и да ћете имати све информације које вам могу бити занимљиве или од користи ...

Happy New School Year!

Happy New School Year!
Свуд' пођи ал' кући дођи! ........ Следе чланци - New Posts тј.нове поруке са разним садржајима и линковима до сродних садржаја или детаљнијих објашњења, слика, или других сајтова... Верујемо да ћете се увек враћати на наше странице!

Напомена: потражите линк - Старији постови и видите све!

Напомена: потражите линк - Старији  постови и видите све!
Ако Вам се учини да превише времена треба да се учита страница УВЕРАВАМО Вас да је то само због обиља материјала а не због грешке, сматрали смо да је боље да овако поставимо ствари да би одмах имали јасну слику о садржају блога него да нешто не видите! Ваше стрпљење ће бити награђено занимљивим садржајем.

Добро дошли у Правно-пословну школу Ниш. Овде сте добродошли!

Добро дошли у Правно-пословну школу Ниш. Овде сте  добродошли!
Драго нам је да се опет видимо!

петак, 4. мај 2007.

abskola otkriva za Vas



П А Р И З

Париз (Парис) је главни и највећи град Француске. Налази се у центру Париског басена, над реком Сеном (Сеине), и подељен је на два дела: на северну „Десну Обалу“ и на јужну, мању, „Леву Обалу“. Град представља политички, економски и културни центар државе, а такође и Европе. Овде се налазе многе знаменитости и туристичке атракције, услед чега сваке године Париз посети на милионе туриста.
Град има преко два милиона становника (2.147.857 по попису 1999.), а шира урбана зона има око 11 милиона становника (11,174,743 по попису 1999.).
Париз је подељен у двадесет нумерички организованих области (арондисмана). Арондисмани су распоређени по спиралној шеми, са првим арондисманом у центру града. Такође је познат по имену 'Град Светлости' и представља значајан извор туристичких прихода Француске.
Претпоставља се да је Париз име добио по племену Парисии.

Лично о Паризу...
Мислила сам да је фарса када се о Паризу говори, град светлости, град љубави... али то заиста стоји. Прелеп град. Толико историје, традиције, културе, архитектуре,... За обилазак сваког туристичког дела града-музеја вам је потребан по један дан.
Париз - град светлости, историје и лепе архитектуре. Мостови на Сени, Јелисејска поља, Лувр у коме се као најсветлије од свих издања издваја Мона Лиза- оригинално дело Леонарда да Винчија,затим Опера, Нотр Дам, Сакр Кер, Ајфелова кула - сан сваког од нас да је посети, Наполеонова Тријумфална капија као национални споменик Француске…Затим дворац Луја XIV и

Луја XV у Версају….Париз је град вечне инспирације уметника са колонијом сликара на Монмартру, опером и балетом на светском гласу. Париз град моде, гламурозних модних ревија и луксузних бутика. Париз град ноћи и незаборавног провода по бистроима и кабареима уз звуке шансоне и кан-кана. Париз град са мирисом надалеко чувене француске кухиње и укусом добрих француских вина. А када сте већ у Паризу и када прођете све то морате отићи и до Disneyland-a….Магични свет Дизнијевих јунака вратиће Вас у најлепше доба детињства. Закорачите у Земљу открића, Земљу авантуре, Земљу фатазија... Осетите чаролију и узбуђење, пробудите машту и храброст, јер Вас чека забава од јутра до мрака.
Немогуће је не заљубити се у Граду Светлости или се чак не заљубити у њега самог.. Људи овог града имају стила, његова архитектура је заводљива и привлачна, његови ресторани и ноћни живот осигуравају уживање. Не постоји најбоље време за посету Париза, у сваком годишњем добу град је жив. Успомене које из Париза понесете, чуваћете цео живот.
Зато га посетите што пре! Јасмина Гмитровић III6


ВАСПИТНО-ПОПРАВНИ ДОМ
КРУШЕВАЦ


Кад чујете “васпитно-поправни дом” одмах Вам се створи слика пред очима - решетке, стражари, затвореници… А тек малолетнички Васпитно-поправни дом?
У оквиру редовне школске праксе матуранти смера правни техничар посетили су баш ту установу у Крушевцу. Место где је сниман филм “Сиви дом” који прати судбине малолетних преступника. На самом улазу дочекао нас је “водич”, који овде проводи већи део сваког дана, и са нама провео неколико сати, показујући нам дом.
У овој установи тренутно борави око170 малолетника и момака до 22 године, који су починили кривична дела као малолетници. У дому су такође смештене и девојке које су починиле кривична дела.
Дом се састоји из три дела: отвореног, полуотвореног и затвореног типа. Када ти млади људи дођу у Дом, налазе се у полуотвореном делу. Допуштено им је да се слободно крећу, али су под појачаним надзором. Уз добро владање, у року од 3 месеца могу прећи у отворени део ове установе, али и у затворени - уколико направе неки преступ. Затворени дао налази се у забаченом делу ове установе и представља додатну казну.
Наш водич је био веома љубазан и одговарао је на разна питања. Он и остали који који раде тамо, не праве разлику међу децом у односу на дела која су починили. Сви су им једнаки, јер је свима потребна помоћ. По доласку, упознали смо психолога који ради са свом децом. Она обавља разговоре са преступницима како би пронашла праве узроке њиховог доласка и указала на значај суочавања са проблемом.
У дому постоји радионица где станари дома раде и добијају плату, коју могу подићи по изласку. Иду и у школу, имају такмичења, малу галерију радова који заиста личе на уметничка дела. Наш водич, иначе професор српског језика, прочитао нам је пар песама које су написали ученици о својим животима, а које су измамиле сузе на нашим лицима...
Морам признати да су нас наши вршњаци-преступници љубазно дочекали. Причали су са нама, шетали смо заједно, неки су нам причали своје животне приче, неки су нас чак и шармирали. Иако дом изгледа као велики парк, а собе отвореног типа личе на студентске собе, и тамо постоје кланови и појединци који малтретирају остале.
Деци Дом обезбеђује одећу, али у већини случајева гардеробу шаљу родитељи. Тако смо видели пар момака за које никада не бисмо помислили да су криминалци.
Срели смо и нама познатог Мишка, маскоту Победине улице, који се шетао са нама, испричао нам своју причу и, наравно, одреповао пар стихова!
Интересантно је да, док једни једва чекају да изађу из дома, други пар дана пре изласка праве нове преступе са намером да остану дуже јер са друге стране капије немају никога...
Отклонили смо предрасуде о домовима, стекли још једно искуство и научили још једну лекцију из „предмета који се зове Живот“. Срели смо се са толико тешких животих прича и разних судбина, да је немогуће описати. Дом има васпитни карактер, не само за оне који су тамо, већ и за све нас остале. Треба само видети та лица и проговорити пар речи са њима да вам никада не падне на памет да пређете с друге стране закона.
 
Join me on Facebook Follow me on  YouTube