Добро дошли на наш блог

Добро дошли на наш блог
На правом сте месту!

Verba volant scripta manent

Речи лете, написано остаје.

abskolanis блог су покренули (Април 2007.) и уређују ученици некада Административно-биротехничке школе у Нишу сада већ ПРАВНО-ПОСЛОВНЕ ШКОЛЕ НИШ. ЗИДНЕ НОВИНЕ наше школе - на интернету! Овде ћете наћи све доступне информације о ПРАВНО-ПОСЛОВНОЈ ШКОЛИ НИШ о ученицима и њиховим активностима. Циљ нам је да што свеобухватније представимо живот и рад у нашој (и вашој) школи а све због садашњих, бивших и највише будућих ученика. Надамо се да смо развој интернет технологије дочекали спремни и да ћете имати све информације које вам могу бити занимљиве или од користи ...

Happy New School Year!

Happy New School Year!
Свуд' пођи ал' кући дођи! ........ Следе чланци - New Posts тј.нове поруке са разним садржајима и линковима до сродних садржаја или детаљнијих објашњења, слика, или других сајтова... Верујемо да ћете се увек враћати на наше странице!

Напомена: потражите линк - Старији постови и видите све!

Напомена: потражите линк - Старији  постови и видите све!
Ако Вам се учини да превише времена треба да се учита страница УВЕРАВАМО Вас да је то само због обиља материјала а не због грешке, сматрали смо да је боље да овако поставимо ствари да би одмах имали јасну слику о садржају блога него да нешто не видите! Ваше стрпљење ће бити награђено занимљивим садржајем.

Добро дошли у Правно-пословну школу Ниш. Овде сте добродошли!

Добро дошли у Правно-пословну школу Ниш. Овде сте  добродошли!
Драго нам је да се опет видимо!

уторак, 6. април 2021.

ПИСА 2022 (најава за ПРОБНИ тест - април 2021.))

https://pisa.rs/

*Формирана је Учионица ПИСА2022        
 где су прикључени само ученици изабрани за учешће у тестирању. ..
 

Поштовани ученици здраво,

Стижем са новим, важним информацијама у нашу заједничку виртуелну учионицу.(*

(*постоји од 17. 03. 2021.  на  classroom.google.com   са циљем да се што боље информишу учесници тестирања )

Јуче смо званично договорили са Националним ПИСА центром датуме тестирања у нашој школи.

 

14. април 2021.           прва група 8:30      друга група 14:30

15. април 2021.       трећа група 8:30    четврта група 14:30

 

4 групе по 14 ученика (56 ученика)

кабинет 36

Ускоро вам шаљем списак имена и презимена по групама!

 

Напомена: Тестирање ће се одвијати уз поштовање свих препоручених епидемиолошких мера – ношење заштитних маски, коришћење дезинфекционог средства, препоручена удаљеност и број ученика у кабинету.

Надам се да сте прочитали промотивни материјал који сам вам проследила и да сте родитеље упознали са изјавом коју би требало да потпишу. То ће нам бити наредни корак у припреми за само тестирање. Али, јако битан корак, јер ћете изјаву донети када дођете на тестирање.

А, ако нисте још прочитали, прочитајте. Имате времена. Прочитајте и више пута. Нико вам не брани. Уосталом, на тестирању ће се процењивати и ваше читалачке способности, а читање сте савладали пре много година, зар не?

У 21. веку бити писмен, знати писати и читати је темељ развоја и напредовања сваког појединца. Читање је основ разумевања, а разумевање је једини успешан начин за решавање задатака да не би било оног чувеног „Упс!“ или „Јаој“, када схватите да нисте добро и пажљиво прочитали текст испред себе.

Зато, запамтите  ви бирате и одлучујете  колико ћете пута прочитати неки текст како би га разумели. Чак се препоручује да читате све док не схватите суштину. Тек онда када разумете прочитано близу сте решења.

Подсећам вас, да сте дана када долазите у школу на ПИСА тестирање, ослобођени  наставе.

Тог дана приоритет је ПИСА тестирање, за вас, али и за школу, град и земљу, јер је реч о важном међународном истраживању. Зато је потребно да будемо лично одговорни и на висини задатка који се од вас и нас као школе очекује.

Не знам да ли сте некада наступали за репрезентацију Србије. Али, знам да вам се сада пружа прилика да то учините. Чланови репрезентације Србије на такмичењу у образовању. Мало ли је? Нисте ваљда разочарани што није такмичење у неком спорту – фудбал, одбојка, ватерполо, кошарка, тенис...Заборавили сте да је сваки спортиста у 21. веку, пре свега, образован.

Ово је једино такмичење за које вам није потребна припрема.

Довољно вам је претходно стечено знање у школи и животу. Додајте концентрацију док решавате задатке и то је све. Рецепт за успех и додатно самопоуздање. 

Запамтите и то да нема оцена. Резултати ПИСА теста не утичу на школски успех.

Желим да поделим са вама и то да сте на седницама одељењских већа добили безусловну и безрезервну подршку свих професора, одељењских старешина и директора школе да представљате нашу заједничку школу у највећем истраживању на свету у области образовања, који обухвата ученике рођене 2005. године (43 школе из различитих делова Србије и више од 80 земаља света).

Остаје ми само, бар за сада, да вам пожелим да будете јака карика у ланцу репрезентације Ниша и Србије. Срећно!!!

Поздрав до новог обавештења и сусрета

Ваш водич кроз ПИСА тестирање

Јелена Младеновић

психолог

 

П. С. Не замерите што је текст дуг.

 Два у једном. Ем вежбате читање, ем сазнајете кључне информације.

 А, „ко влада информацијом, влада ситуацијом“.



За радознале, из наше  архиве:
петак, 11. мај 2018.
ПИСА 2018 у Правно-пословној школи Ниш


Уживајте!



14. 04. 2021.
Тестирање је почело!

 
Join me on Facebook Follow me on  YouTube