Странице

уторак, 21. фебруар 2023.

Дан матерњег језика 21. фебруар

ВАЖНИ ДАТУМИ

Унеско је 1999. године прогласио 21. фебруар Међународним даном матерњег језика како би подсетио да језици нису само део цивилизацијског културног наслеђа, већ и незаменљиви израз људске креативности и различитости.

Обележавање Дана матерњег језика:

" ...мањински језици се користе у образовању, медијима, управним и судским поступцима, економском, друштвеном и културном животу.
...свесна значаја образовања на матерњем језику у контексту очувања језика националних мањина, Република Србија обезбеђује, осим на српском језику, целокупно образовање на матерњем језику на још осам језика: албанском, босанском, бугарском, мађарском, русинском, румунском, словачком и хрватском језику.
... још осам језика се изучава у оквиру наставног предмета Матерњи језик са елементима националне културе: буњевачки, влашки, македонски, немачки, ромски, словеначки, украјински и чешки језик. Око 60.000 деце похађа наставу на мањинским језицима на свим нивоима образовања.
... право на информисање на језику националне мањине се остварује путем штампаних и електронским медија. На мањинским језицима се издају новине, часописи, публикације, зборници, а електронски медији емитују програми на језицима националних мањина..."
Види:

Нема коментара:

Постави коментар

Овде можете да нас хвалите, критикујете ali i предлажете...
Искористите прилику и учествујте у креирању школског листа АБШ на интернету!