Странице

недеља, 10. новембар 2019.

Дан заштите од пожара 7. новембар

Дан заштите од пожара 07. 11. 2019. године наставници и ученици Правно-пословне школе Ниш из Ниша образовног профила техничар заштите од пожара обележили су посетама Ватрогасно-спасилачкој јединици Ниш Сектора за ванредне ситуације (види) и Факултету заштите на раду у Нишу Универзитета у Нишу.https://www.znrfak.ni.ac.rs/
Ученици одељења I6 и II6 обишли су Ватрогасно-спасилачку јединицу Ниш Сектора за ванредне ситуације у пратњи својих одељењских старешина Драганом Петровић и Милошем Петровићем и својих предметних наставника Селеном Вуковић и Гораном Јоксимовићем као и ватрогасаца-спасилаца.
Приликом посете ученици су могли да виде и пробају изложена возила, опрему и алат који се користе у раду професионалне ватрогасне јединице


Ученици одељења III6 у пратњи предметног наставника Николе Анђелковића посетили су Факултет заштите на раду у Нишу Универзитета у Нишу. Присуствовали су предавањима „Организација, искуства и правци унапређења одговора на хемијске удесе у ХИП-Петрохемија а.д. Панчево“ предавач Драган Завишић дипл.инж.зоп., извршни директор функције корпоративних и правних питања, ХИП-Петрохемија а.д. Панчево и „Организација и начин рада професионалних ватрогасних јединица у НИС а.д.“, предавач Слободан Игњатовић, дипл.инж.маш., директор департмана за управљање ванредним ситуацијама, НИС а.д Нови Сад.



Сектор за ванредне ситуације-МУП Србије

Дан Заштите од пожара установљен је 7. новембра 1834. године када је министар унутрашњих послова Ђорђе Протић, испуњавајући налог кнеза Милоша Обреновића, сачинио и потписао "Уредбу о гашењу пожара", која представља основу за развој правне регулативе у области заштите од пожара и формирања ватрогасно-спасилачких јединица.

Припадници ватрогасно-спасилачких јединица Сектора за ванредне ситуације обележавају Дан заштите од пожара, 7. новембар, низом активности, кроз едукативне скупове и показне вежбе широм Републике Србије како би упознали децу и одрасле са начином поступања у случају опасности.

Тај дан се у Србији обележава  како би јавност била информисана о важности професионалне службе заштите од пожара и Ватрогасно-спасилачке јединице која као основни заједнички циљ има заштиту живота људи и имовине у Србији.

Каже се да "ватрогасци спасиоци иду тамо одакле сви беже", што се небројено пута показало у пракси и на тај начин припадници Ватрогасно-спасилачких јединица показују несебичност, пожртвованост и солидарност и најбољи су пример за поштовање људских права, будући да на сваки позив одговарају у најкраћем могућем року.

http://prezentacije.mup.gov.rs/svs/

Нема коментара:

Постави коментар

Овде можете да нас хвалите, критикујете ali i предлажете...
Искористите прилику и учествујте у креирању школског листа АБШ на интернету!