Добро дошли на наш блог

Добро дошли на наш блог
На правом сте месту!

Verba volant scripta manent

Речи лете, написано остаје.

abskolanis блог су покренули (Април 2007.) и уређују ученици некада Административно-биротехничке школе у Нишу сада већ ПРАВНО-ПОСЛОВНЕ ШКОЛЕ НИШ. ЗИДНЕ НОВИНЕ наше школе - на интернету! Овде ћете наћи све доступне информације о ПРАВНО-ПОСЛОВНОЈ ШКОЛИ НИШ о ученицима и њиховим активностима. Циљ нам је да што свеобухватније представимо живот и рад у нашој (и вашој) школи а све због садашњих, бивших и највише будућих ученика. Надамо се да смо развој интернет технологије дочекали спремни и да ћете имати све информације које вам могу бити занимљиве или од користи ...

Happy New School Year!

Happy New School Year!
Свуд' пођи ал' кући дођи! ........ Следе чланци - New Posts тј.нове поруке са разним садржајима и линковима до сродних садржаја или детаљнијих објашњења, слика, или других сајтова... Верујемо да ћете се увек враћати на наше странице!

Напомена: потражите линк - Старији постови и видите све!

Напомена: потражите линк - Старији  постови и видите све!
Ако Вам се учини да превише времена треба да се учита страница УВЕРАВАМО Вас да је то само због обиља материјала а не због грешке, сматрали смо да је боље да овако поставимо ствари да би одмах имали јасну слику о садржају блога него да нешто не видите! Ваше стрпљење ће бити награђено занимљивим садржајем.

Добро дошли у Правно-пословну школу Ниш. Овде сте добродошли!

Добро дошли у Правно-пословну школу Ниш. Овде сте  добродошли!
Драго нам је да се опет видимо!

четвртак, 1. март 2018.

Подели радост читања са свима!


На позив Друштва школских библиотекара Србије обележили смо  Дан матерњег језика* у нашој школској библиотеци 21. фебруара
*Дан матeрњeг јeзика обeлeжава сe у свeту од 1999. годинe како би се промовисалe јeзичка и културна разноликост, као и вишeјeзичност. Установио га јe Унeско у знак сeћања на дeшавања и протeстe у Пакистану када јe Урду проглашeн званичним јeзиком. 
Биљана Голубовић, (професор српског језика и књижевности) библиотекар у нашој школи је у школској библиотеци у пет до 12 сати означила почетак, како би симболично нагласили последњи час и потребу да се окренемо неговању матерњег језика, књиге и културе уопште.

Ученици другог и четвртог разреда су читали одломке  из омиљених књижевних дела, читали поезију, говорили беседу Брендирање језика (прво место на Републичком такмичењу 2010. - беседа ученика наша школе Мише Петковића)...

Специјални гост била је Александра Арсић, млада песникиња, студент Правног факултета у Нишу. Она је говорила напамет своје песме а и ученици школе су прочитали њих неколико из њене управо објављене прве књиге. Ученици старијих разреда веома добро познају Александрину животну причу (јер је она била одличан ученик наше школе), а сада су и ученици другог разреда имали прилику да "из прве руке"  чују колико је важно имати циљ у животу и како писање поезије помаже да пребродимо и највећа искушења.






Циљ ове заједничке активности јесте подстицање читања, као и неговање матерњег језика, повезивање школске библиотеке и школе са локалном заједницом, повезивање са установама и удружењима која се баве афирмисањем културе и уметности, као и промоција рада и сарадња школских библиотекара.
Да не заборавимо: 
"Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик и док га почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо га, умножавамо и украшавамо, дотле живи народ: може се међу собом разумијевати  и умно сједињавати; не прелива се у други и не пропада."  
Вук Караџић
Читање је важно јер:
1.  нас забавља,
2. богати речник,
3. пружа ново знање,
4. подстиче машту
5. инспирише,
6. шири видике,
7. развија критичко мишљење,
8. јача концентрацију,
9. дарује нове идеје,
10. чини да будемо бољи.

Имајте увек на уму да:
  Кад отворите књигу отвори се срце, У читању је моћ и радост, и
...као што смо и ми учинили!
 
Join me on Facebook Follow me on  YouTube