Добро дошли на наш блог

Добро дошли на наш блог
На правом сте месту!

Verba volant scripta manent

Речи лете, написано остаје.

abskolanis блог су покренули (Април 2007.) и уређују ученици некада Административно-биротехничке школе у Нишу сада већ ПРАВНО-ПОСЛОВНЕ ШКОЛЕ НИШ. ЗИДНЕ НОВИНЕ наше школе - на интернету! Овде ћете наћи све доступне информације о ПРАВНО-ПОСЛОВНОЈ ШКОЛИ НИШ о ученицима и њиховим активностима. Циљ нам је да што свеобухватније представимо живот и рад у нашој (и вашој) школи а све због садашњих, бивших и највише будућих ученика. Надамо се да смо развој интернет технологије дочекали спремни и да ћете имати све информације које вам могу бити занимљиве или од користи ...

Happy New School Year!

Happy New School Year!
Свуд' пођи ал' кући дођи! ........ Следе чланци - New Posts тј.нове поруке са разним садржајима и линковима до сродних садржаја или детаљнијих објашњења, слика, или других сајтова... Верујемо да ћете се увек враћати на наше странице!

Напомена: потражите линк - Старији постови и видите све!

Напомена: потражите линк - Старији  постови и видите све!
Ако Вам се учини да превише времена треба да се учита страница УВЕРАВАМО Вас да је то само због обиља материјала а не због грешке, сматрали смо да је боље да овако поставимо ствари да би одмах имали јасну слику о садржају блога него да нешто не видите! Ваше стрпљење ће бити награђено занимљивим садржајем.

Добро дошли у Правно-пословну школу Ниш. Овде сте добродошли!

Добро дошли у Правно-пословну школу Ниш. Овде сте  добродошли!
Драго нам је да се опет видимо!

петак, 7. новембар 2014.

Данас је Дан ватрогасаца

Ученици Правно-пословне школе Ниш су 07. 11. 2014,  су били у посети Ватрогасној бригади Ниш. 
Будући ватрогасни техничари су имали прилику да уђу у ватрогасна возила, да погледају ватрогасну опрему и у разговору са искусним ватрогасцима добију неке одговоре.

Нишу недостају ватрогасци Опрема, возила, храброст, брзина – све ово Ватрогасно-спасилачка бригада у Нишу има. Оно чега нема довољно јесте људство. У Нишу ради укупно 85 ватрогасаца, а по стандардима Европске унике, на хиљаду грађана требало би да дође један спасилац.О томе да ли је посао ватрогасца и даље један од најстреснијих, и колику су улогу имали нишки ватрогасци у мајским поплавама – у јутарњем програму су, поводом дана ове службе, говорили Драган Ицић и Саша Милић.                        https://www.youtube.com/watch?v=-X39FWS3jXY


Мањак ватрогасаца највећи проблем
Демонстрацијом вештина и представљањем опреме и возила ђацима и студентима Факултета заштите на раду у Нишу је обележен Дан ватрогасно спасилачких јединица Србије.
Овај датум обележава се у знак сећања на 7. новембар 1834. године, када је донет први државни документ о против пожарној заштити. Дан ватрогасаца прилика је за сумирање резултата у протеклих годину дана, а како истиче вођа ватрогасно спасилачке групе, Драган Ицић, највећи проблем са којим се сусрећу је недостатак људства.
“Идеално би било да један ватрогасац иде на хиљаду грађана, а нас је у Нишу 85, а у Србији три хиљаде, што је мало. Побољшали смо опремљеност опреме и возила, највише захваљујући Српско-руском хуманитарном центру, а највећи проблем нам је недостатак људства”, истиче Ицић https://www.youtube.com/watch?v=T6HBxP81a_Q

Ватрогасци обележавају свој дан Извор
Последње две године у Србији је избило више од 57.000 пожара у којима је живот изгубило 157 људи. Ватрогасци су успели да спасу чак 5.000 људи. Међутим, Србија нема довољно ватрогасаца, ни опреме, а стара возила велики су проблем ватрогасне службе. Данас је Дан ватрогасаца.
После позива, за мање од минут ватрогасци су у возилу на путу до места где је неопходна њихова помоћ. Када нема интервенција, вежбају и припремају опрему за ситуације у којима секунди одлучују о људским животима.
За 12 година у ватрогасној јединици Слободан је спасавао људе из запаљених зграда и смрсканих аутомобила. Од старијих колега научио је занат али и то да се међусобно друже и помажу као породица.
"Из тог дружења произилази сигурност у интервенцијама када одете са неким где је ризично, где је опасно, где треба неком да помогнете а не знате где се тај налази, где треба да угасите пожар а не знате одакле избија, е онда то поверење које сте стекли са људима са којим радите је на врхунцу јер ви немате ближег до тог човека поред себе", каже ватрогасац
Слободан Котур.
Никола је у ватрогасној служби седам година и најтеже му је када спасава тешко повређене. Било је и помало необичних позива на пример да са дрвета скину мачку или папагаја. Без обзира на све, никада не би мењао свој посао.
"Дефинитивно бих изабрао поново исто занимање, ово је посао који ме испуњава. Својих 12 сати које проводим овде, проводим са задовољством и посао који радим ме чини срећним", истиче ватрогасац Никола Ђуровић.
На послу професионалци, а у својим објектима и прави домаћини који све одржавају сами, кажу старешине.
"Разне поправке возила, објекта и свега осталог успевају сами да поправе својим залагањем и мислим да је то она добра ствар која нас је одржала годинама уназад у тешким условима у којима није само ова служба него и цела држава", објашњава начелник Управе за Ватрогасно-спасилачке јединице Горан Николић.
У Србији има 3.200 ватрогасаца - дупло мање од прописа Европске уније, а у Београду њихов број се није повећао од 1980. године. Упркос томе ови скромни и несебични хероји великим трудом, стижу да покрију пожаре и све ванредне догађаје. Више опреме и нова возила очекују од следеће године када буде донет Закон о ванредним ситуацијама.
Храброст ватрогасаца неће бити заборављена
Министар полиције Небојша Стефановић каже да храброст ватрогасаца током интервенција у полавама и пожарима никада неће бити заборављена.

Стефановић је на стручном скупу поводом годишњице истакао и да ће улога ватрогасно спасилачаких јединица у будућности, због климатских промена, бити све значајнија у спасавању људи и имовине.


Само да подсетимо:
 Правно-пословна школа Ниш сваке године уписује у образовни профил
ТЕХНИЧАР ЗАШТИТЕ ОД ПОЖАРА у четворогодишњем трајању
30 ученика.

Ето, ми помажемо да решите проблем!

Стварање бољих услова за рад ватрогасно-спасилачких јединица
Закон о заштити од пожара

СРЕЋАН НАМ ДАН 
ВАТРОГАСНО СПАСИЛАЧКИХ ЈЕДИНИЦА СРБИЈЕ!

Нема коментара:

Постави коментар

Овде можете да нас хвалите, критикујете ali i предлажете...
Искористите прилику и учествујте у креирању школског листа АБШ на интернету!

 
Join me on Facebook Follow me on  YouTube